HATDIMENZIÓS BRAIN REACTION TRACKING TECHNOLÓGIA A DIGITÁLIS TANANYAG FEJLESZTÉSBEN

 

 

A tanulás egy inger- agyi válaszreakció alapú folyamat, mely a tananyag és tanuló között zajlik a tanulási folyamat során.

A hatékonyság általános definíciója: a cél elérése a legkisebb ráfordítással.

 

A tanulás hatékonysága ennek megfelelően a tananyag megtanulása (a tanuló agyi „térképeinek” megváltoztatása) a legkisebb ráfordítással.

 

Mivel  a tanulás egy inger- válasz alapú folyamat eredménye, ezért a tananyag hatékonysága  (az inger hatékonysága) önmagában nem értelmezhető, így nem tudjuk egy tananyagról önmagában kimutatni, hogy mennyire hatékony.

 

A tananyag (akár fizikális térben- leírt formában-, akár virtuális térben létezik), csak egy virtuális „tudás”. Tényleges tudássá az emberi agyban „alakul” át, viszont az átalakítási folyamat teljesen egyedi (ugyanúgy, mint a tanulás hatására átalakult „agytérkép” és annak gyakorlati használata), ami egy időben elhúzódó folyamat.

 

Ha ezeket a meggondolásokat elfogadjuk, akkor mit tudunk mondani egy tananyagról, ill. hogy tudunk összehasonlítani tananyagokat?

Egy tananyag hogyan tudja a legjobban szolgálni a tanulás folyamatát?

 

Indirekt módon azt mondhatjuk el egy tananyagról, hogy amennyiben GÁTLÓ tényezőket tartalmaz (vagyis többletráfordítás szükséges a GÁTLÓ tényezők feldolgozásához), akkor a tananyag nem biztosítja a tanulási folyamat hatékonyságának elméleti kritériumát (a legkisebb ráfordítást).

 

A GÁTLÓ tényezők olyan események, melyek a tanulás (érzékelés, észlelés, megértés, rögzülés) folyamatának folytonosságát akadályozzák, és RÁFORDÍTÁSI TÖBBLETET GENERÁLNAK.

 

A digitális tananyag vizsgálatakor ezeket a gátló tényezőket keressük, és igyekszünk ezeket kiküszöbölni.

A digitális tananyag vizsgálatának fő célja: A GÁTLÓ tényezők FELTÁRÁSA és MINIMALIZÁLÁSA!

 

Ezen megközelítés esetében két AZONOS INFORMÁCIÓT tartalmazó tananyag közül az a hatékonyabb, amelyik KEVESEBB GÁTLÓ TÉNYEZŐT TARTALMAZ!

 

AZ TANULÁS ALATTI AGYI FOLYAMATOKAT NYOMONKÖVETŐ ÚJ MÓDSZERTAN:

 

  1. Érzékelés (amire nem nézünk rá, az láthatatlan számunkra)
  2. Észlelés feltételének teljesülése (adott idejű ránézés)
  3. Érzelmi reakciók az egyén érzelmi motivációs típusának megfelelően
  4. Megértés, tudatosulás, racionalizálás (verbális kutatás, ETI -szemkövetéssel és érzelem detektálással támogatott- mélyinterjú)
  5. Stressz válasz (idegi reakciók, idegrendszeri „lábnyom”)
  6. A teljes folyamat energia igényének fiziológiás vizsgálata (az agy, mint a test legnagyobb energia felhasználója / 20%-a a test által felhasznált energiának/ rendszerint automata üzemmódban dolgozik /döntéseink 75-80%-ában/ az energia minimalizálás érdekében)

 

ikon2


cikkek

Itt olvashat legfrissebb kutatási eredményeinről,

újdonságainkról.

   
ikon1


pályázat

Európai Uniós pályázataink keretében az alap kutatások mellett

vizsgálati módszereink fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk.

ikon3


hírlevél

Iratkozzon fel negyedévente megjelenő hírlevelünkre.